تاریخچه تاسیس و راه اندازی مرکز مطالعات دانشگاه علوم پزشکی ایران
مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران در اواخر سال 1369 و اوایل سال 1370 زمانی که دکتر لطیفی معاون آموزشی دانشگاه بودند تاسیس شده است. تاسیس و راه اندازی مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی در آن زمان بنا به توصیه سازمان بهداشت جهانی با هدف مطلوب نمودن آینده پزشکی در دنیا صورت گرفته بود. این مرکز با همکاری خانم دکتر بیابانگردی و آقای دکتر سلمان زاده که در دانشگاه نیوساوت ولز استرالیا دوره آموزش پزشکی را گذرانده بودند و آن زمان در دانشکده پرستاری و مدیریت مشغول به فعالیت بودند، را ه اندازی شد. بعد از تاسیس مرکز مطالعات خانم صفابخش به عنوان مدیر مرکز مطالعات و آموزش پزشکی انتخاب شدند. در ابتدای امر رسالت اصلی این مرکز اجرای پنج وظیفه اصلی بود که شامل:
1. آموزش اعضای هیات علمی 2. توسعه برنامه های آموزشی 3. ارزشیابی 4. آموزش مداوم پزشکی 5. پژوهش در آموزش بوده است که بعدها فعالیت های مرکز گسترش پیدا کرد و وظایف دیگری نیز به این مرکز محول گردید. فرایند تاسیس و راه اندازی مرکز مطالعات در کشور زمانی شکل گرفت که در سایر دانشگاه های دنیا وجود چنین مرکزی چندان شایع نبود و کمتر به چشم می خورد.
مرکز آموزش اعضای هیات علمی اولین مرکزی بود که در کشور وظایفی مشابه وظایف مرکز مطالعات داشت. این مرکز که دانشکده ای بین المللی در شهر فسا بود وظیفه اصلی آن آموزش پزشکی بود و در آن زمان بیشتر پروژه های این مرکز به صورت بین المللی اجرا می شدند. دکتر جوراب چی، دکتر فرتوک زاده و دکتر رضایی از بنیان گذارن و فعالان این مرکز بودند و فعالیت های ارزشمندی انجام دادند. در واقع هسته اولیه شکل گیری مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی در کشور با این مرکز شکل گرفت.
هسته اصلی مرکز مطالعات در کشور ابتدا در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شکل گرفت. دانشگاه علوم پزشکی ایران جز اولین دانشگاه هایی بود که مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی را تاسیس کرد. بعد از شروع به کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش در دانشگاه علوم پزشکی ایران کم کم برنامهریزی های لازم برای برگزاری کارگاههای آموزشی صورت گرفت. اولین کارگاه های آموزشی طراحی شده به صورت ۵ روزه طراحی شده بودند که با عنوان آشنایی با آموزش پزشکی و برای اعضاء هیات علمی دانشگاه برگزار شد. در زمان برگزاری کارگاه های آموزشی ، مرکز مطالعات سالانه حدود ۵۰ عنوان کارگاه آموزشی برای اعضای هیات علمی دانشگاه برگزار می کرد. مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه ایران جز اولین مرکز مطالعاتی بود که در کشور فعالیت خود را آغاز کرده بود و تقریباً کلیه اعضای هیئت علمی این دانشگاه در آن زمان کارگاه آموزش پزشکی را حداقل برای یک بار شرکت کرده بودند. بازخوردهای دریافت شده از اعضای هیات علمی در آن زمان نشان دهنده کاربردی بودن کارگاه های برگزار شده بود. به مرور زمان مشارکت اعضای هیات علمی دانشگاه از گروه های مختلف آموزشی در فعالیت های مرکز مطالعات بیشتر شد و حتی در جلسات هفتگی مرکز نیز شرکت می کردند.
در دهه ی هفتاد مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه ایران برگزارکننده اولین همایش آموزش پزشکی کشور در سال 1373 بوده است. با برگزاری این همایش و ارائه مقالات ارزشمندی که در حوزه آموزش پزشکی توسط اساتید این دانشگاه صورت گرفته بود می توان گفت دانشگاه علوم پزشکی ایران در دهه ی 70 دانشگاه پیشرو در آموزش پزشکی کشور بوده است که این همایش هم چنان در حال برگزاری است. همچنین مرکز مطالعات اولین فرم ارزشیابی اعضای هیات علمی (بالینی و غیربالینی) را طراحی کرده که امروزه به عنوان چارچوب و مبنای ارزشیابی اساتید در دانشگاه از آن استفاده می شود. همچنین، اولین آزمون های آسکی در دانشگاه علوم پزشکی ایران و توسط مرکز مطالعات و برای چشم پزشکی انجام شد. طراحی اولیه فرم های روش تدریس و طرح درس استاندارد اولین بار در این مرکز انجام شد و کم کم در تمام دانشگاه اجرا شد.
در دهه ی هشتاد ساختار مرکز مطالعات به گونه ای تعریف شد که ردیف هیات علمی در نظر گرفته شد و برای هر یک از واحدهای مرکز یک هیات علمی به عنوان مسئول انتخاب شد و تشکیلات مرکز مطالعات جنبه رسمی تری به خود گرفت. بعد از آن کم کم فعالیت مرکز توسعه پیدا کرد و واحدهای دیگری نظیری واحد برنامه ریزی درسی، ارزشیابی و توانمندسازی اساتید و دیگر واحدها شکل گرفتند.
در حال حاضر، مرکز مطالعات و توسعه آموزش دانشگاه علوم پزشکی ایران یکی از بازوهای اجرایی معاونت آموزشی است که از ابتدای تاسیس ، رسالت اصلی آن ارتقای کیفیت آموزش در حوزه علوم پزشکی بوده است که علی رغم گذشت چندین دهه، این مرکز هم چنان با تکیه بر توانمندیهای متخصصان این مرکز و با بهره گیری از قابلیت های موجود در دانشگاه سعی در ارتقای کیفیت آموزش در دانشگاه علوم پزشکی ایران دارد. طبق فعالیت های تعریف شده برای مراکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی، این مرکز نیز سعی در اجرای هر چه بهتر فعالیت های خود دارد. فعالیت های اصلی این مرکز شامل برنامه ریزی و سیاستگذاری، سازماندهی و اصلاح فرآیندها، آموزش و توانمند سازی، رهبری و هدایت، پایش و ارزشیابی، گزارش دهی و مستندسازی و نوآوری و پژوهش در حیطه های برنامه ریزی درسی، فعالیتهای یاددهی و یادگیری، ارزشیابی آموزشی اعم از دانشجو، برنامه و اعضای هیات علمی، مدیریت و رهبری آموزشی، مشاوره و حمایت دانشجویی، آموزش جامعه نگر، مبتنی بر جامعه و پاسخگو، قطبهای علمی، پژوهش، دانش پژوهی آموزشی و نوآوری در آموزش است.
علاوه براین، واحدهای اصلی مرکز مطالعات و آموزش پزشکی عبارتند از:
Change the font color:
main color:
second color:
انتخاب رنگ پس زمینه:
Change the spacing between words:
Change the distance between the lines:
Change mouse type:
Change the font
BlindText